HVAD ER RAKU?
At arbejde med ler er en langsommelig og spændende proces. Fra ide til færdigt produkt skal leret igennem flere tidskrævende processer.
Jeg har, til at starte med, mulighed for at komme af med nogle aggressioner, fordi leret skal have en ordentlig æltetur inden det formes.
Nogle gange har jeg en klar idé inden jeg former leret, og andre gange lader jeg bare hænderne arbejde.
LERET TØRRER:
Leret skal nu tørre. Alt efter hvor stort emnet er, udhuler jeg det, og lader det stå til det er fuldstændig tørt. Tørringstiden varierer alt efter leremnets størrelse.
LERET FORGLØDES:
Så skal leret en tur i keramik ovnen. Ovnen når en temperatur på 920 grader. Brændingen tager ca. 1 døgn.
KERAMIKKEN GLASERES:
Efter forglødningen kaldes leret nu keramik. Keramikken skal glaseres ved at lægge glasur eller dyppe emnerne i glasur, der er beregnet til rakubrænding. Derefter skal det igen tørre nogle timer, før det er klar til rakubrændingen.
KERAMIKKEN RAKUBRÆNDES:
Rakuteknikken er en gammel japansk brændingsmetode, der består i, at man brænder forglødede leremner i en rakutønde eller selvbygget ovn. Derefter placeres de varme emner i en gryde med savsmuld. Denne proces kaldes reducering og giver blandt andet keramikken den karakteristiske sorte farve og krakeleringer. Jeg oplever det som en fascinerende proces. Jeg kan have gjort mig mange tanker om farverne og det færdige resultat, men i rakubrændingen er det ude af min kontrol. Jeg ved aldrig helt, hvordan det kommer til at se ud. Det er en god øvelse for en perfektionist som mig at slippe kontrollen..
RAKUKERAMIKKEN AFKØLES OG SKRUBBES:
Efter at keramikken har været ca. 20 min. i gryden med savsmuld er det muligt at tage emnerne op med en tang og forsigtigt afkøle det i en spand med vand. Når keramikken er til at holde ved, kan det skrubbes med en svamp og lade tørre.
Nu står man med det færdige produkt, hvor der evt. skal eftermonteres yderligere detaljer. Det er en lang proces, men jeg elsker det.
VAR DU KLAR OVER AT...Raku brændt keramik kan betegnes som ”levende” keramik. Jeg oplever med tiden at nogle af overfladerne på rakukeramikken ændrer sig. Dette ses specielt, hvis værket står lyst eller i fuld sol.
Det er specielt den glaserede og meget kobber skindende overflade, der bliver mørk og mere mat. Den sorte uglaserede overflade får en mere grålig tone. Det sorte uglaserede kan du gøre noget ved. Jeg foreslår at du bruger en blød børste med bivoks eller sort skosværte og poler forsigtigt. Herefter vil værket igen have den ”sorte glød”
Du skal være opmærksom på at rakukeramik ikke holder vand, men mindre det er behandler det med voks eller vandglas. Rakukeramik tåler desuden ikke frost, da det kan sprænge keramikken.